mandag den 8. november 2010

Femernforbindelsen bro er nu dyrere end tunnel


På et møde mellem forligspartierne bag den faste forbindelse over Femern Bælt, præsenterede Femern A/S et konsolideret anlægsskøn for den faste forbindelse udformet som en skråstagsbro henholdsvis en sænketunnel. Selskabets gennemgang af anlægsøkonomien i de to mulige tekniske løsninger viser, at anlægsoverslaget for en sænketunnel er beregnet til 37,9 mia. kr., og at anlægsoverslaget for en skråstagsbro er beregnet til 38,5 mia. kr. Begge anlægsskøn er opgjort i 2008-priser.

I forhold til de i projekteringsloven anførte anlægsskøn er en broløsning blevet dyrere, mens en tunnelløsning er blevet billigere. Indtægter for fire milliarder kroner fra trafikken over en kommende Femernbro er nu udskudt i to år, fordi tidsplanen er skredet. Udskydelsen sker, fordi der er kommet nye miljøkrav, men Femern A/S erkender, at de kendte til udskydelsen allerede i foråret.

Det koster også bygherreorganisationen og den eksterne rådgivning yderligere 800 millioner kroner, fordi der skal bruges ekstra rådgivertimer. Forbindelsen bliver tidligst klar i 2020.




Ny Nærbane i Esbjerg


Planer om en nærbane Ribe-Bramminge-Esbjerg-Varde er ved at blive vurderet af Esbjerg og Varde kommuner samt Sydtrafik. 

Der skal udarbejdes en analyse, der belyser økonomien og trafikpotentialet ved etablering, samt muligheden for at integrere den nye betjening med den eksisterende Arriva service mellem hhv.Tønder og Esbjerg og Esbjerg og Skjern.

Muligheden for at forlænge nærbanen ved at indrage Vestbanen (Varde-Oksbøl) skal også undersøges.

Analysen ventes færdig i slutning af 2011, hvor den skal forelægges Trafikstyrelsen.

DSB og Natteravnene udvider samarbejdet


For fremtiden skal Natteravnene have mulighed for at køre gratis med DSB's tog, når de fredag og lørdag nat går rundt i nattelivet for at skabe tryghed. Aftalen er magen til den, der allerede gælder i S-tog og DSBFirsts tog. Her må Natteravnene køre gratis mellem 18 og 06, hvis de er mindst tre sammen og iført uniform. Aftalen giver natteravnene mulighed for at følge en gruppe unge fra en station til en anden, hvis de vurderer, at der er et behov for det. 

Natteravnene er siden opstarten i 1998 blevet et landsdækkende foretagende. Der er omkring 7.000 aktive natteravne fordelt på 248 lokalafdelinger. Konceptet er, at ansvarlige og troværdige "voksne" på frivillig basis går rundt i byerne og snakker med de unge, der er på vej til og fra fest. I bund og grund er det et spørgsmål om tryghed – både for de unge selv og for andre borgere.

mandag den 1. november 2010

Femern-forbindelsen mister støtte på en halv milliard

EU-Kommissionen skar i går, onsdag, 550 millioner kroner af den støtte, som kommissionen giver til projekteringen af en fast forbindelse over Femern Bælt fordi de mener, at forberedelsen af Femern-forbindelsen er forsinket.

Det skete, da kommissionen offentliggjorde sin midtvejsevaluering af de veje og jernbaner, der deler en samlet støtte på 60 milliarder kroner i perioden fra 2007 til 2013, også kaldet TEN-T-midlerne.

Danmark var tidligere blevet stillet godt 2,5 milliarder kroner i udsigt. De skal hovedsageligt gå til forundersøgelserne, som EU dækker 50 procent af. Nu er tilskuddet skåret ned til lige knap to milliarder kroner.

»Midtvejsevalueringen konkluderede, at projektet er forsinket på grund af finansiel omlægning. Desuden medfører lavere omkostninger til arbejderne en reduktion af TEN-T-bidraget på 550 millioner kroner,« skriver det særlige EU-kontor, der administrerer de mange milliarder tilskudskroner, i sin rapport.

En del af det arbejde, som var planlagt til projekteringsfasen, udsat til anlægsfasen. Det kan EU således ikke udbetale penge til i den nuværende tilskudsperiode da de ikke ville godkende forudbetalinger til entreprenørerne, men kun betaling for arbejde, der rent faktisk er udført.

Det er muligt at Danmark kan indkassere den halve milliard i den næste periode med EU-støtte, som træder i kraft 2014. Direktøren for Femern A/S, Leo Larsen, har tidligere sagt, at det forhandles mod kommissionen om spørgsmålet.

Bombardiers nye Øresundstog er fulde af fejl

De første fem af ti nye Bombardier-tog til Kystbanen og Øresundsbanen er ikke alene leveret for sent, de er også fulde af fejl. Det sjette togsæt var i så dårlig en forfatning, at DSB nægtede at modtage det.

Det fremgår af et notat til Folketingets Trafikudvalg fra transportminister Hans Christian Schmidt (V).
»Togsættene har generelt været leveret i en utilfredsstillende kvalitet. Jeg finder situationen bekymrende og vil følge op på sagen overfor DSB,« skriver transportministeren i notatet.

I øjeblikket forventer DSB, at de sidste af de 10 togsæt tidligst leveres 9. december 2010. Herefter skal de gennemgå nogle modifikationer, hvorefter det forventes sat i drift 16. december 2010, dvs. efter 2011- køreplanens ikrafttræden.

I bestræbelserne på at forbedre regularitet, spillede de ti Bombardier-togsæt en afgørende rolle, da de blandt andet skulle sikre den nødvendige reservekapacitet samtidig med, at de skulle give mulighed for at køre med længere togsæt på travle afgange, så flere passagerer kunne få en siddeplads.

DSB fyrer 140 og rangerer om på chefgangen

140 administrative medarbejdere i DSB mister deres job i forbindelse med en større omrokering, der også betyder en ny holdopstilling på chefgangen.

Som ny økonomidirektør og medlem af DSB's koncernledelse udnævnes Klaus Pedersen, tidligere koncerndirektør for TDC Business Nordic.

DSB's hidtidige økonomidirektør, Bartal Kass, bliver ny administrerende direktør i et nydannet selskab, som fremadrettet skal varetage koncernens vedligeholdelsesopgaver.

Samtidigt udnævnes Jakob Høyer, tidligere chefredaktør på MetroXpress, som ny kommunikationsdirektør.
»Med Sporskifte 2010 har vi med succes styrket vores fokus på kunderne og dermed vores kerneydelse. Men vi ønsker at forbedre kvaliteten yderligere, så vi fortsat er konkurrencedygtige. Det koster penge, og de kan kun findes ved at reducere omkostningerne andre steder i vores virksomhed. Derfor er vi desværre nødt til at sige farvel til omkring 140 administrative medarbejdere,« siger DSB's administrerende direktør Søren Eriksen.
Af de ca. 140 medarbejdere afskediges ca. 40 medarbejdere som følge af, at DSB etablerer et nyt vedligeholdelsesselskab per 1. januar 2011, hvor de nuværende enheder slås sammen.